Tο Unraid ξέπεσε…καιρός για proxmox!

Χαιρετίσματα στην παρέα του E-Arena.gr!

Ήθελα να γράψω εδώ και χρόνια σχετικά με KVM, βασικά λίγο μετά που είδα video του LTT

Κάτι μέσα μου ήθελε να το δοκιμάσει, σίγουρα όχι σε αυτό το επίπεδο καθώς το κόστος είναι απαγορευτικό για αρχή και μετά…η ομάδα του e-arena.gr δεν έχει τόσα μέλη ώστε αυτό να έχει κάποιο νόημα.

Έγινε έρευνα σε διάφορα forums και εν τέλη μια αγορά του unraid. Να τονίσω ότι το unraid είναι δωρεάν για δοκιμή 1 μήνα και μετά απαιτεί αγορά. Τώρα θα κάνουν και αλλαγές στην πολιτική τους.
Ως και τώρα αυτό που ίσχυε ήταν η αγορά της βασικής άδειας με περίπου τα 60€ και σαν βασική άδεια επέτρεπε 6 δίσκους είτε HDD είτε SSD είτε NVMe. Υπάρχει η δυνατότητα να πάει κανείς στην plus που επιτρέπει ως 12 δίσκους και μετά της pro που δεν είχε κανένα όριο σε δίσκους.


Όλες οι εκδόσεις όμως δεν έχουν άλλες διαφορές, τρέχουν το ίδιο docker, τα ίδια plugins και το ίδιο virtualization (KVM). Από ότι διάβασα αυτό αλλάζει σε απλή έκδοση που θα είναι πιο φθηνή (περί τα 40€) αλλά ως 4 δίσκους μέγιστο και updates για 1 χρόνο μόνο με δυνατότητα αγοράς χρόνου αναβαθμίσεων σε χαμηλότερη τιμή. Μεγάλο φάουλ από το unraid και ήταν το 1ο κίνητρο για να γράψω αυτό εδώ το άρθρο. Και άλλα 2 ακόμα πακέτα. Περισσότερα σχετικά εδώ: https://forums.unraid.net/topic/154463-announcing-new-unraid-os-license-keys/

2ο κίνητρο που με έκανε να γράψω αυτό εδώ το άρθρο ήταν το community που και καλά διαφημίζουν ως το μεγάλο ατού του unraid. Έχω ζητήσει μερικές φορές βοήθεια από το forum τους και πάντα όμως ήταν μια κακή εμπειρία. ΔΕΝ υπάρχει καλό documentation που να βοηθάει να κάνεις πράγματα που διαφημίζουν στην πρώτη τους σελίδα

Ανεβάζω και μια φωτογραφία της σελίδας τους την ώρα που γράφω το άρθρο σε περίπτωση που αλλάξει στο μέλλον να υπάρχει εδώ.

Για “Hardcore Gamers” λοιπόν το τυράκι της φάκας!
Να πω ότι δεν είναι τόσο εύκολο να στήσεις ένα Gaming VM, έχει κάποια προαπαιτούμενα που δεν αναγράφονται ΠΟΥΘΕΝΑ και καλή τύχη το να βρεις βοήθεια στο community/forum τους!
Κάποιους μήνες πριν απαντούσε κάνας άνθρωπος αν είχε την καλοσύνη βέβαια. Βάλανε support επί πληρωμή και τέλος και αυτό!

59$ η αγορά και 150$ την ώρα το support! Καλή μαγκιά παιδιά!

Έπειτα όταν κάνεις virtualization χάνεις από 1% ως 10%+ ανάλογα το KVM/υλικό και άλλα διάφορα. Το unraid σε σχέση με το proxmox είναι κάπου στο 5% και πάλι ανάλογα το hardware, σε κάθε περίπτωση μπορεί να διαφέρει είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω.

Στα αρνητικά του μετράω ακόμα ότι δεν κάνει εγκατάσταση σε έναν hdd/ssd/nvme αλλά θέλει usb stick με GUID και τρέχει από αυτό. Σε κάποιος αρέσει, σε μένα όχι.

Στα θετικά το unraid έχει docker και plugins που βελτιώνουν κατά πολύ την εμπειρία χρήσης και ο βασικός του ρόλος είναι να κάνει την δουλειά του NAS που όμως μπορεί να κάνει VMs και docker.
Αυτό λοιπόν είδα και εγώ σαν sweet deal, βέβαια κάπου κάπου μου έχανε τα shares ή απλά δεν μπορούσα να μπω στα shares…εκεί το πρόβλημα μου το έλυσα με μια αγορά ενός Synology NAS και όλα πένα! Αλλά γιατί να χρειαστεί να αγοράσω NAS ενώ το unraid είναι λειτουργικό σύστημα NAS;
Και υπάρχει δωρεάν εναλλακτικό που κάνει τα ίδια, αν και με χειρότερο gui.

Σαν virtualization όμως επίσης είχα θέματα. Υπάρχουν εδώ και χρόνια cloud image με cloudinit που σε proxmox είναι πανεύκολο να κάνει κανείς αλλά στο unraid παρόλο που και τα 2 τρέχουν το QEMU KVM δεν μπορείς να το κάνεις! Αν μπορείς, δεν είναι με 10 γραμμές κώδικα paste στο terminal.
Οπότε ένα ακόμα μεγάλο φάουλ για εμένα. Σε proxmox κάνω το template μια φορά και μετά με 2-3 κλικ έχω έτοιμο VM, στο unraid όχι. Θέλει full setup os και δεν είναι με cloud kernel που ήθελα να έχω.

Μετά έχει ένα φανταστικό “APPS” store όπου μπορούμε να βρούμε από το community διάφορα plugins και docker images κτλ όπου με πολύ εύκολο τρόπο κατεβάσουμε και να εγκαταστήσουμε διάφορα πράγματα όπως πχ game servers ή vpn clients και στο τελευταίο θέλω να σταθώ ως το πράγμα που ενόχλησε πιο πολύ και με έφερε σε σημείο να θέλω να γράψω αυτό εδώ το άρθρο.

Κάνω χρήση του tailscale VPN, όσοι δεν το ξέρετε είναι ένα δωρεάν (για ως 25 συσκευές) VPN, όχι για να κάνετε πλοήγηση στο internet “ανώνυμα” αλλά για να βλέπετε τις συσκευές σας από όπου και να είστε. Αυτό λοιπόν το VPN βγάζει 1-2 φορές το μήνα κάποιο update το οποίο και είναι άμεσα διαθέσιμο σε ότι συσκευή έχω (πχ iOS/MacOS/Windows/Linux/Synology DSM αλλά και για pfsense routers) αλλά φωτεινή εξαίρεση του κανόνα είναι το tailscale VPN στο unraid το οποίο πάντα όταν θα φτάσει πχ στην τωρινή 1.60.0 το tailscale θα έχει πάει σε όλα τα άλλα 1.61.0 ή δεν ξέρω και γω τι νούμερο θα του δώσουν.
Οπότε και έκανα το λάθος να ρωτήσω ευγενικά προς τι αυτή η μεγάλη καθυστέρηση από πλευρά του dev του plugin για το unraid…
Θα παραθέσω εικόνες γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι τα δεδομένα.

To link όπου ρωτάω: https://forums.unraid.net/topic/136889-plugin-tailscale/?do=findComment&comment=1374550

Δεν ξέρω αν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι ρωτάω;
Η απάντηση του dev ήρθε μετά από μια απάντηση ενός άκυρου όπου θα σχολιάσω αμέσως μετά αν και είναι quoted στην απάντηση του dev

Ευχαριστεί λοιπόν τον άκυρο για την “υποστήριξη” που το έδωσε σε αυτό που ρώτησα λες και του έβρισα το σπίτι ένα πράγμα και απαντάει σε εμένα ότι μπορώ να γυρίσω στην “Preview” έκδοση του plugin το οποίο και το κάνει update στην τελευταία έκδοση του tailscale λίγες ώρες μετά το ανέβασμα του επίσημου tailscale vpn. Οκ αυτό δεν το γνώριζα αλλά δεν με ενδιαφέρει κι’όλας να τρέχω Alpha/Beta/Preview λογισμικό στα συστήματα μου.
Και αναφέρει ότι η κανονική -σταθερή- έκδοση παίρνει update περίπου μια βδομάδα μετά τo ανέβασμα της preview.

Πράγμα που δεν ισχύει σε καμία των περιπτώσεων. Παίρνει το update όντως αλλά 3 βδομάδες μετά ή και παραπάνω, αλλιώς δεν θα έκανα καν την ερώτηση αυτή. Άλλωστε το 1.60.0 βγήκε 15/2/2024 και ακόμα και σήμερα 23/2/2024 είναι στην 1.58.1. Αν αυτό αλλάξει και βγει σήμερα, δυστυχώς δεν θα το μάθω καθώς όπως θα εξηγήσω και πιο κάτω, δεν έχω πλέον unraid.
Όπως και να έχει τον ευχαρίστησα για την απάντηση του αλλά εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί ευχαριστεί τον άκυρο για υποστήριξη.
Αν του έβρισα το σπίτι ή κάτι άλλο, εκεί είναι το link, εκεί και οι απαντήσεις παρακαλώ βγείτε και δείξτε μου που ακριβώς το έκανα και ποιά λέξη είναι αυτή που προσβάλει ώστε ο άλλος να θέλει υποστήριξη.

Και πάμε τώρα για τον άκυρο, δεν το συζητάμε ότι έφυγε αναφορά και block καθώς δεν απαντάει σε αυτό που ρωτάω, με προσβάλει με το να λέει ότι δεν είμαι ευγνώμων ως προς την δουλειά του dev.
Μιλάει για μένα και το τι σκέφτομαι εγώ χωρίς να με ξέρει ενώ και καλά ξέρει το τι κάνει ο dev.
Τελευταίο που με εξοργίζει και αυτό το κάνουν κατά κύριο λόγο Αμερικάνοι είναι ότι θίγονται άλλοι, άκυροι, όπως το ο τυπάς εδώ, για λογαριασμό άλλων!
Στα τσακίδια λοιπόν κύριε άκυρε!

Όταν λοιπόν κάποιος σηκώνει υφάκι σε μένα θα λάβει απάντηση όπως αξίζει και δεν με ενδιαφέρει καν αν θα φάω ban από το forum τους

Μπορείτε να διαβάσετε και να καταλάβετε και μόνοι σας.

Αυτό εδώ λοιπόν είναι το περίφημο “community” του unraid, το selling point του. Από αυτήν εδώ την αηδία θέλω λοιπόν να σας προφυλάξω με το να προτείνω μια άλλη δωρεάν λύση. Το proxmox!

Ενώ έχω 2 άδειες unraid, μια pro και μια basic και ήμουν πολύ φανατικός του unraid, ξεπέρασα τα όρια ανοχής μου. Και το πλήρωσα και την δουλειά μου δεν κάνω, τουλάχιστον όχι όπως θέλω, και άμα ρωτήσω κάτι πέφτουν να με “φάνε”!
Ε δεν πάει άλλο! Χωρίς να θέλω να πω ότι το forum του proxmox ότι μπορεί να είναι καλύτερο, τουλάχιστον δεν το έχω πληρώσει.

Με το proxmox μπορείτε με την βοήθεια του link: https://tteck.github.io/Proxmox/ να κάνετε πολλά πράγματα εύκολα και γρήγορα ή ακόμα και με guides που θα ανεβάσω και εγώ εδώ, να κάνετε cloud image templates για να μπορείτε να κάνετε νέο/νέα linux vm με πολύ απλό και εύκολο τρόπο!

Και να μην ξεχάσω ότι με την έκδοση 8.1 το hardware passthrough έγινε ακόμα πιο εύκολο από ποτέ!
Κατάφερα και έκανα ένα gaming vm με windows 11 σε πολύ λίγο χρόνο και να αποδίδει και πιο γρήγορα παρόλο που δεν του πέρασα nvme δίσκο αλλά virtual ssd.

Ακόμα αν το κάνει κανείς το proxmox με FQDN μπορεί να ασφαλίσει τους χρήστες με το 2FA και ειδικά αυτό που ενδιαφέρει εμένα, WebAuth.

Α! Μην ξεχάσω! Το proxmox χάνει από 1% ως 3% σαν virtualization και έχει το μεγάλο ατού των LXC (Containers) όπου αυτά είναι όσο πιο κοντά στο μέταλλο μπορεί να γίνει! Κάτι που το unraid δεν έχει.
Και μιας που το proxmox είναι debian based πάρα πολλά πράγματα που υπάρχουν για το debian μπορούνε να μπούνε και αυτά στο proxmox! Μην το παρακάνετε όμως, είναι KVM για κάποιο λόγο!
Κάντε VM ή LXC και περάστε εκεί ότι θέλετε!

5 2 votes
Article Rating
Μονομάχος
Μονομάχοςhttps://e-arena.gr
Comfuzio is a gamer since very young age, ahead of his era and Hellenic society in general.He is also very funny and informative!

Latest articles

Ο στόκος

Νενικήκαμεν…;

Related articles

2 Comments

Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x