Diablo IV [PC] My review

Καλησπέρα σε όλους! Τελείωσα πρόσφατα το campaign του Diablo IV στο pc και εδώ θα κάνω μια μικρή ανάλυση του παιχνιδιού, τι μου άρεσε και τι όχι.

Πρόλογος

Είχα παίξει το πρώτο Diablo κάπου στα τέλη των 90’s, δεν μπορώ να πω ότι θυμάμαι πολλά. Θυμάμαι ότι για την εποχή του ήταν ένα καλό παιχνίδι αλλά για μένα τουλάχιστον δεν έκανε το “κλικ” για να το κατατάξω στα αγαπημένα ή στα παιχνίδια που θα έπαιζα πάνω από μία φορά. Κάπως έτσι λοιπόν πέρασαν τα χρόνια και πέρασε αδιάφορο και το Diablo II και το Diablo III. Τα 2 αυτά, τα αγόρασα σε κάποια προσφορά 1 χρόνο πριν, αλλά έτσι που τα αγόρασα, έτσι τα άφησα. Ούτε καν εγκατάσταση δεν τα έκανα και ούτε που σκοπεύω να το κάνω. Οπότε φτάνουμε στο Diablo IV του σήμερα!

Να πω την αλήθεια, όντας μη fan της σειράς, θα έτρωγε και αυτό ένα ωραίο skip και ίσως να το αγόραζα μετά από χρόνια σε έκπτωση και ίσως και πάλι απλά να το είχα στο battle.net σαν ψηφιακό decor, όμως μου τα κάνανε «τσουρέκια» φίλοι και γνωστοί για το πόσο καλό αναμένεται να είναι και το πόσο πολύ το περιμένανε (13χρόνια είπε ένας εξ’αυτών). Γνωρίζοντας την παρέα μου και το ότι δεν θα με περίμενε κανείς τους να αρχίσω και γω 6/6/2023 με όλους τους άλλους, πήρα την απόφαση να πιέσω λιγάκι τον εαυτό μου και το πορτοφόλι μου και να πάω στο early access. Να πω ότι βρήκα την τιμή του γενικότερα, σε όλα τα επίπεδα πολύ κακή*. 70€ απλά για να παίξεις 6/6/2023 το βασικό παιχνίδι 90€ για να παίξεις early access + κάτι skins κλάιν μάιν 100€ για να πάρεις τα παραπάνω και το seasonal battle pass.

Εδώ να πω πως και εγώ αλλά και η παρέα μου, φτάσαμε να λέμε για το early access αλλά τώρα τι δώσεις 90€, τι 100€ δεν είναι κάτι τρελά βαρύ στην τιμή και πήγαμε όλοι στα 100€. Αμφιβάλω αν υπήρχε και κανείς που είπε θα δώσω 90€ αλλά όχι άλλα 10€ για να πάρω το seasonal battle pass το οποίο λογικά θα κοστίσει παραπάνω από 10€ όταν με το καλό βγει.

Ουάου λοιπόν, έδωσα 100€ (παρά 1 λεπτό, να τα λέμε και αυτά!). Έρχεται η μέρα, ξεκινάω το preload. Πρόσφατα πήγα σε FTTH 1000/100 οπότε το να κατεβάσω το παιχνίδι ήταν υπόθεση λίγων λεπτών!

Ημέρα της κρίσης

Περνάνε οι μέρες και επιτέλους μπορώ να παίξω! Ξεκινάω έναν Ice Shard Sorcerer, πριν από αυτό είχα δει 2-3 video με τα classes, μιας που δεν είχα ιδέα από το παιχνίδι και το τι με περιμένει. Δεν τον επέλεξα γιατί είναι OP class αλλά από τα video που είδα, μου φάνηκε ωραίο το στυλ παιχνιδιού αλλά τελικά βγήκε ότι είναι και OP. Όλα καλά λοιπόν, πάω τρένο! Περνάει η Παρασκευή, έρχεται το Σάββατο, ξυπνάω το πρωί, ανοίγω το battle.net launcher, έχει update. Το κάνει σε μερικά δευτερόλεπτα (1000άρα γραμμή είπαμε), μπαίνω παίζω. Το παιχνίδι έχει αρκετά bugs και glitches, τα οποία κάνουν μπαμ και μου κάνει τρομερή εντύπωση που δεν τα είδαν ή δεν φτιάξαν από τις open beta μέρες. Είχα κάτι ψιλά freezes αλλά για κλάσμα, πριν προλάβω να πω στο discord ότι κόλλησα, έτρεχε πάλι. Τρέχω παράλληλα με το Diablo 4 και 3 παράθυρα Lineage2. Αλλά το pc που έχω είναι κατά πολύ δυνατότερο από το τι ζητάει το Diablo 4 αλλά και 13 ακόμα παράθυρα Lineage2 και όχι σκέτα 3! Το δοκίμασα και χωρίς να έχω L2 ανοιχτό, αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Συνεχίσαμε με την παρέα σχεδόν όλη μέρα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μπορώ να πω πως ήταν διασκεδαστικό.

Προβλήματα στον παράδεισο

Έρχεται Κυριακή….ξυπνάω το πρωί, ανοίγω 3 παράθυρα Lineage2, και το battle.net, update με το καλημέρα…ωραία λέω μπας και λύσαν τίποτα! Βασικά έλυσαν ένα πρόβλημα με το πάρτυ, έβλεπα όλα τα μέλη του πάρτυ την ζωή τους να πάει πάνω κάτω 0% > 70% >0% συνέχεια είτε ήμασταν έξω είτε στην πόλη από την πρώτη μέρα. Αυτό το φτιάξανε….αλλά το παιχνίδι για μένα έγινε αδύνατο να το παίξω! Κολλάει, freezάρει, πέφτει σε seconds per frame και μου κάνει και το εξής κουλό, μιλάω στο discord με το nVidia broadcaster εδώ και 1 χρόνο, κάνει χρήση των RayTracing cores για να κάνει πιο καλό ήχο σε όσους με ακούν και να μην ακούν και αυτοί φασαρία από εμένα. Λοιπόν εκεί που τρέχει το παιχνίδι και μιλάω στο discord, σταματάει να λειτουργεί το μικρόφωνο! Αν αλλάξω μικρόφωνο σε αυτό του headset το οποίο και περνάω μέσα στο nVidia Broadcaster, όλα καλά! Παίζει μπόμπα! Αν το γυρίσω στο NB τίποτα! Κλείνω το Diablo 4, παίζει πάλι! Δοκίμασα reboot και να τρέχω μόνο D4 και όχι και 3 παράθυρα L2 μαζί, το πρόβλημα παραμένει. Κατέβασα ανάλυση και λεπτομέρειες, το ίδιο! Έβαλα DLSS που το είχα κλειστό μπας και…τίποτα! Τα ίδια! Και πριν το patch της Κυριακής ήμουν οκ! Αλλά εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι!

Περισσότερα προβλήματα στον παράδεισο

Πέραν των τεχνικών προβλημάτων και των διαφόρων bugs & glitches, τα οποία δυστυχώς είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να προσαρμοστούμε μιας που δεν βλέπω καμία εταιρεία να θέλει να κάνει σωστή δουλειά από την αρχή. Αναμένω βέβαια πολλά από αυτά που είδα να λυθούν. Με ενοχλούν όμως άλλα πράγματα. Σε αυτό το παιχνίδι, δεν ξέρω για τα πιο παλιά και ΟΥΤΕ με ενδιαφέρει αν είχαν ή όχι, έχει μπει άλογο. Στα πιο πολλά παιχνίδια που έχουν άλογο, το παίρνεις σχετικά νωρίς και ενώ παραμένει να είναι αργό και κουραστικό να εξερευνήσεις τον χάρτη, δεν είναι τόσο αργό όσο στο Diablo IV! Εδώ πρέπει να φτάσεις στο ACT: IV για να το πάρεις το οποίο είναι αρκετά αργά στο παιχνίδι. Ειδικά το ACT: III είναι τεράστιο! Και αν βάλουμε και τον χρόνο για sidequests και event areas κτλ τότε μιλάμε για κάτι που θέλει τρελή ώρα για να το αποκτήσουμε. Επόμενο, κακό inventory management, πριν πάω οπουδήποτε, πουλούσα ή έσπαγα ή αποθήκευα τα πάντα έτσι ώστε να έχω ένα καθαρό inventory. Έμπαινα στο dungeon και πριν καθαρίσω το 1/3, είχα γεμήσει με πράγματα! Βάλτε ρε γτχς ένα skill ένα κάτι, να μπορούμε να σπάμε πράγματα μέσα στο inventory μας!

Τελικά αξίζει τα 100€;

Ε ναι….όχι. Όχι, κατά την γνώμη μου δεν τα αξίζει, βασικά δεν αξίζει ούτε καν τα 70€ της βασικής έκδοσης του. Το παιχνίδι δεν δείχνει να έχει κάτι το νέο ή κάτι το μοναδικό για να πεις ότι είναι μια νέα εμπειρία. Είναι ένα γενικό/generic mmorpg ή arpg για τους woke/pc φίλους μας. Έπαιξα την όλη ιστορία και λίγο πιο πολύ αλλά δεν είδα ΤΙΠΟΤΑ που να μην το έχω δει και σε άλλο παιχνίδι είτε ολόιδιο με το πως είναι στο Diablo IV είτε λίγο διαφορετικό. Ξέρω, γούστα είναι αυτά, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τον ντόρο για αυτό το παιχνίδι. Ας το αναλύσουμε: Γραφικά: 8/10 θα μπορούσε και καλύτερα αλλά ισομετρική κάμερα ρε γμτ; Δεν είμαστε στο 1997! Ήχος: 5/10 Δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιο κομμάτι μουσικής που να έκανε εντύπωση. Χειρισμός: 3/10 παιχνίδι που έπρεπε να παίζεται με WASD και είναι point and click… Classes: 8/10 και εδώ θα μπορούσε καλύτερα. Skills: 5/10 τρελό CoolDown των skills σε βαθμό που απλά είσαι θεατής αν είσαι σε C/D και χωρίς mana. P2W/F2P: 1/10 Ναι, το παιχνίδι ΔΕΝ είναι pay2win αλλά σε παιχνίδι που έσκασα 100€ δεν θα έπρεπε να έχει ingame store. Δεν χωράει καμία δικαιολογία. Ή free2play/pay2win με ingame store ή εφάπαξ αγορά και χωρίς ingame store. Και 100€ και ingame store = 1/10. Τόσο απλά.

Απολογία

Γενικά ήθελα και θέλω ένα νέο mmorpg για να παίξω με την παρέα μου, το Diablo IV δεν φαίνεται να είναι αυτό που θα μας κερδίσει, αν και πήραν ήδη 400€ από εμάς οπότε δεν νομίζω να τους ενδιαφέρει αν θα μείνουμε και θα παίξουμε ή θα σταματήσουμε. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους 3 της παρέας, αλλά από εμένα έπεσε ήδη uninstall καθώς δεν μπορώ να παίξω έτσι. Ακόμα και αν το πρόβλημα ήταν ότι είχα 3 παράθυρα Lineage2 ανοιχτά -που δεν είναι- θα έβαζα το Lineage2 πάνω από το Diablo 4 και θα συνέχιζα να παίζω L2

Τελική βαθμολογία: 6/10

5 1 vote
Article Rating
Μονομάχος
Μονομάχοςhttps://e-arena.gr
Comfuzio is a gamer since very young age, ahead of his era and Hellenic society in general.He is also very funny and informative!

Latest articles

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related articles

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x