Colorful GeForce RTX 3080 Ti 12GB iGame Vulcan OC-V – Review

Καλή χρονιά σε όλους και σε όλες!

Εδώ θα βρείτε ένα review για την Colorful GeForce RTX 3080 Ti 12GB iGame Vulcan OC-V.

Παρέχω και ένα link εδώ για όποιον θέλει να την βρει στο skroutz.

Να ξεκινήσω τον πρόλογο λέγοντας ότι έψαχνα καιρό για μια καλή GPU, είχα την RX 480 8GB η οποία μια μέρα και ενώ ήταν idle στο desktop αποφάσισε να σκάσει το die της. R.I.P. λοιπόν σε μια δύσκολη εποχή!
Τότε ήταν που αποφάσισα να αφήσω την team red και να πάω την team green ίσως για πρώτη φορά, σε desktop, μετά από 15+ χρόνια. Σε laptops είχα και έχω πχ ένα με μια dedicated 980 8gb η οποία είναι σκυλί ακόμα και σήμερα!

Με χαμηλό budget στο πορτοφόλι (άνεργος γαρ τότε) και με internet interviews εν μέσω lockdown βρήκα την 1660 ti 6gb σε καλή τιμή την οποία έχω ακόμα, τώρα στο 2ο pc.
Διαφορές δεν μπόρεσα να δω από την μια GPU στην άλλη πέραν του λιγότερου VRAM (6GB vs 8GB) όπου αναγκαστικά έκοβα λίγο textures σε games αλλά πάνω/κάτω ήταν η ίδια εμπειρία.

Και φτάνουμε 12/1/2022 όπου να ευχαριστήσω θερμά την Zegetron και την Colorful/iGame Greece και όχι, δεν είναι sponsored review, για να σας προλάβω!
12/1/2022 λοιπόν και έχοντας μαζέψει το κομπόδεμα μου για να πάρω μια καλή GPU για να μου κρατήσει μερικά χρόνια άρχισα να κοιτάζω το skroutz και όχι μόνο, είχα και βοήθεια από φίλο στο insomnia ο οποίος κοίταξε τις αγορές όλης της Ευρώπης! Σε ευχαριστώ πολύ Triplex1!!! και είχα καταλήξει σε MSI 3090 στα 2650€, ΝΑΙ ΟΥΑΟΥ! Εκεί λοιπόν που έχω κάνει την παραγγελία, μίλησα με φίλο μου και γείτονα που είναι στην Zegetron και μου είπε για την iGame GeForce RTX 3080 Ti Vulcan OC-V, στην αρχή δεν μου έκανε click το όνομα, την πέρασα για κάτι σαν την Palit ή την Club3D ή την Manli ή την Zotac ή την PowerColor, ναι κάνουν GPU και ναι μπορεί κάποιος να κάνει την δουλειά του αλλά όταν μιλάμε για τέτοια αστρονομικά ποσά στο οικονομικό είναι σαν να πληρώνεις punto για F1. Ε απλά δεν το κάνεις για μένα. Με τα πολλά είπα να την ψάξω λίγο σαν μάρκα, εκεί έπεσα λοιπόν σε μερικά video που τα είχα δει ναι μεν αλλά…είχε περάσει καιρός και από όσο ήξερα δεν πουλάγανε Ευρώπη!

Π.χ ο LTT είχε κάνει ένα review για την απλή 3080 εδώ

Βίντεο το οποίο και είχα δει τότε που το είχε ανεβάσει αλλά όπως είπα και πριν, ήταν για κάτι που δεν έπαιζε Ευρώπη οπότε και το είχα βγάλει από το μυαλό μου!
Βλέποντας ξανά τα review και μαζεύοντας πληροφορίες, πήρα την μεγάλη απόφαση να ακυρώσω την 3090 και να πάρω την iGame GeForce RTX 3080 Ti Vulcan OC-V που σε games είναι αρκετά καλύτερη ενώ ακόμα και σε productivity με video renderings κτλ δεν είχε κάτι να ζηλέψει, το αντίθετο θα έλεγα!

Για να είμαι αντικειμενικός θα βάλω και ένα link Έλληνα reviewer που δεν μιλάει για το ίδιο μοντέλο με αυτό που έχω εγώ στα χέρια μου,

ένα video που αφού το βρήκα και το είδα οφείλω να το παραθέσω αλλά να τονίσω ότι σε πολλά που λέει με βρίσκουν αρκετά αντίθετο. Π.χ. για το ότι η 3080 ti είναι αποτυχία της nVidia και για τις τιμές ανάμεσα στα 2 μοντέλα (3080 vs 3080 ti). Οκ για το MSRP έχει δίκιο αλλά ποιος; που; πότε κατάφερε να πάρει GPU σε MSRP;
Άρα πρέπει να κρίνουμε με το τι τιμή παίζει τώρα στην αγορά και όχι με κάτι φανταστικό και ουτοπικό ή με δεδομένα άλλης περιόδου. Σήμερα λοιπόν, 14/1/2022 στο skroutz η πιο φθηνή 3080 παίζει στα 1490€ ενώ η πιο φθηνή 3080 ti 2055€. Ενδέχεται όταν τα κοιτάξετε οι τιμές να διαφέρουν κατά πολύ είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω. Οπότε στέκομαι σε αυτό που αναφέρει ο reviewer ότι η 3080 κοστίζει σχεδόν τα μισά. Μισά δεν είναι, 1/4 ναι, σημαντική διαφορά σίγουρα αλλά ο καθένας κρίνει το τι θέλει βάση των χαρακτηριστικών που έχουν αυτά τα μοντέλα. Τώρα βέβαια μπαίνει στον χορό και η νέα 3080 που θα έχει 12GB Vram οπότε δεν ξέρουμε πως θα πάνε οι τιμές ή το αν θα φύγει κάποιο μοντέλο από την αγορά.

Βάση λοιπόν των από πάνω και της έρευνας μου, έριξα χθες το πρωί 13/1/2022 άκυρο στην MSI 3090 και προχώρησα σε αγορά της συγκεκριμένης κάρτας! Δεν θα πω την τελική τιμή αλλά θα πρέπει να αρκεστείτε ότι ήταν αρκετά καλύτερη από όσο παίζει η GPU στο skroutz!

Πάμε τώρα για την Hands-on εμπειρία της iGame GeForce RTX 3080 Ti Vulcan OC-V!

Το κουτί…κουτάρα!

Για τους ποιο πολλούς reviewers δεν είναι κάτι που στέκονται αλλά θα ήθελα να είμαι η εξαίρεση σε αυτήν την περίπτωση! Είναι ένα προϊόν από το πάνω ράφι και αυτό φαίνεται και από την συσκευασία! Γενικά μου κάνει αρνητική εντύπωση όταν αγοράζω ένα προϊόν από το πάνω ράφι και έρχεται σε χαρτοσακούλα ή είναι ένα σκέτο ξερό κουτί με την κάρτα μέσα και τέλος! Ναι, δεν θα παίξω με το κουτί, αλλά είναι ένα πράγμα που μόχθησα για να αποκτήσω και θα ήθελα να το βάλω σαν διακόσμηση σε κάποιο σημείο κοντά στο PC μου, αυτό το κουτί ναι, μπορεί να μπει με περηφάνια δίπλα σε αυτό του Ryzen 9 3900x και της Asus ROG Strix x570-E Gaming!

 

Θα ανεβάσω και φωτό που είναι το κουτί αυτό δίπλα στης 1660 ti

Και από μια άλλη οπτική γωνία

Όπως βλέπετε ξεκάθαρα είναι αρκετά πιο παχύ, πιο βαρύ και γενικά πιο μεγάλο!

Και η κάρτα…καρτάρα!

Ας δούμε όπως τι έχει μέσα

Έχει το κουτάκι που φαίνεται αριστερά μέσα στο οποίο ήταν αντιστατικά γάντια (δεν μου κάνανε γιατί είναι για Ασιατικά χέρια), ένα πανάκι καθαρισμού για την οθόνη που έχει επάνω η GPU και φυσικά οδηγίες.

Πάμε όμως να δούμε τι έχει ακριβώς από κάτω

Είναι η ίδια η GPU μαζί με ένα κουτάκι που έχει το stand, λόγο του μεγέθους της κάρτας αλλά και του βάρους της χρειάζεται να έχει στήριξη στο πίσω μέρος της. Επίσης μέσα στο κουτάκι έχει 2 καλώδια, 1 με USB 2.0 header σε USB Type C το οποίο είναι στο πίσω μέρος της GPU (κοιτάει προς του ανεμιστήρες εισαγωγής στο μπροστά μέρος του κουτιού).
Το 2ο είναι για RBG φωτισμό. Εδώ δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο manual για να δω αν λειτουργεί ως controller ή αν μπορώ να δώσω από τον controller της μητρικής προς την GPU. Αν κάποιος γνωρίζει καλύτερα παρακαλώ για σχόλιο!

Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι έχει μέσα και ένα μαγνητικό κατσαβίδι με 2 κεφαλές.
Πρακτικό και ωραία ιδέα! Να τονίσω όμως ότι η κεφαλή δεν κρατιέται και πολύ καλά στην βάση, εμένα μου έπεσε μέσα στο case, ευτυχώς όχι επάνω σε μητρική ή κάτι άλλο!

Ιδού λοιπόν και μια πρώτη επαφή με το κτήνος!

Μην σας ξεγελάει στην φωτογραφία, η κάρτα είναι τεράστια και ζυγίζει πολύ!
Εδώ βλέπετε και τη οθόνη 60hz που έχει επάνω η κάρτα, ωραία ιδέα και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές με κάτι παρόμοιο!

Μια άλλη οπτική γωνία της κάρτας

Ανεβάζω και την κάτω όψη που είναι οι 3 ανεμιστήρες, είναι το κομμάτι της κάρτας που δεν είναι ορατό, στο δικό μου κουτί τουλάχιστον! Μάρκαρα με 3 κουτάκια το κέντρο του άξονα του κάθε ανεμιστήρα, θα ήθελα να τονίσω με αυτό ότι δεν περιστρέφονται μαζί με τους ανεμιστήρες, είναι στατικά για να φαίνεται το λογότυπο της εταιρίας, μπορεί κανείς να τα γυρίσει με το χέρι αλλά μετά θα μείνουν εκεί στάσιμα! Άλλο ένα ωραίο κομμάτι με αυτήν την κάρτα!

 

Μια εικόνα με το πίσω μέρος της κάρτας που έχει τα DP/HDMI output καθώς και το vbios switch. Να τονίσω εδώ ότι έχω δει πιο οικονομικές κάρτες με παραπάνω output, εγώ τρέχω μια οθόνη 27″ 1440p 240Hz οπότε είμαι οκ, ακόμα και αν πάρω άλλες 2 οθόνες αλλά θέλω να το αναφέρω για κόσμο που γνωρίζω με αρκετά πιο πολλά monitor.

 

Και μια φωτογραφία του backplate της κάρτας. Το λογότυπο στα δεξιά είναι RGB.

Καιρός να την περάσω λοιπόν στο κουτί μου!
Αφού έτρεξα DDU για πλήρη uninstall & shutdown to install new GPU, έγινε κλείσιμο του τροφοδοτικού και πάτημα του power button για να γίνει εκτόνωση της όποιας τάσης έχει μείνει μέσα σε πυκνωτές κτλ. 2′ μετά έγινε η αφαίρεση της 1660 ti για να μπει η iGame GeForce RTX 3080 Ti Vulcan OC-V, το κουτί μου είναι της NZXT το H500i, η κάρτα μπαίνει άνετα και έχει χώρο ακόμα μπροστά αλλά…

όπως φαίνεται στην από πάνω φωτογραφία ακόμα δεν έχω βάλει το stand. Με το stand τώρα τοποθετημένο η κάρτα φτάνει επικίνδυνα κοντά στους μπροστινούς ανεμιστήρες (μην κοιτάτε την σκόνη, μένω κοντά σε 3(!!!) οικοδομές και το καθαρίζω κάθε 4-5 μέρες και πάλι έτσι είναι, κακό air filtration από την NZXT υποθέτω).

Το stand πατάει στο κόκκινο προστατευτικό, σήμα κατατεθέν της NZXT

Το cable management στην παρούσα φάση δεν είναι ότι καλύτερο, είμαι στην φάση που αναμένω την παράδοση νέου τροφοδοτικού (1200w 80+ Platinum) καθώς το υπάρχων είναι 750w 80+ Bronze όσο ζητάει η συγκεκριμένη GPU και έχοντας μέσα 2 HDD και 4 SSD το τροφοδοτικό αυτό όπως είναι εύκολα αντιληπτό δεν είναι για πολλά πολλά συν το ότι το έχω αρκετά χρόνια ήδη.

Λογισμικό

Να πω ότι η σελίδα τους είναι από τις πιο κακές και αργές σελίδες που έχω μπει . και –
Για να μην ταλαιπωρηθεί και άλλος μέχρι να ανοίξουν τα links κτλ βάζω εδώ το link τους από την επίσημη σελίδα τους για το iGameCenter λογισμικό τους για την οθόνη της κάρτας.

Εκ πρώτης όψης το iGameCenter μοιάζει καλογραμμένο και γρήγορο

Αρκετές επιλογές και καθαρό UI.

Ένα πράγμα θα ήθελα ακόμα να βρω, για το firmware upgrade, στην σελίδα τους δεν βρήκα κάτι αλλά στο iGameCenter έχει επιλογή για έλεγχο για firmware update.

Εδώ μπόρεσα και ανέβασα και Custom image με το usb καλώδιο που είχε μέσα. Οι φωτογραφίες που μπορούν να περαστούν πρέπει να είναι 480*128px. Χωρίς το usb καλώδιο η οθόνη λειτουργεί κανονικά αλλά δείχνει μόνο πληροφορίες συστήματος.

Video δεν τράβηξα καθώς δεν έχω τον χώρο για τέτοια δουλειά αλλά υπάρχουν αρκετά unboxing videos, αν όχι με αυτό ακριβώς το μοντέλο, τότε με παρεμφερείς κάρτες ενώ αν έχουν μια όποια διαφορά, μπορείτε να την δείτε στις από πάνω φωτογραφίες.

Επιδόσεις

Λόγο του ότι δεν μου έχει έρθει ακόμα το νέο τροφοδοτικό δεν έχω κάνει κάτι απαιτητικό για να μοιραστώ μαζί σας.
Μόλις έρθει το PSU θα γίνει edit εδώ και θα γίνει review και του PSU.

Edit: 20/1/2022

Με την παραλαβή του CORSAIR HX SERIES HX1200 1200W 80 PLUS PLATINUM μπορώ λοιπόν και γω να κάνω πειράματα και να δω επιτέλους πως αποδίδει αυτό που περιμένα εδώ και τόσους μήνες!

Θα πω και λίγα λόγια για το CORSAIR HX SERIES HX1200 1200W 80 PLUS PLATINUM, το PSU αυτό είναι κτήνος! Και θα έλεγα να το δείτε καλά για το αν ταιριάζει στο κουτί σας αν κοιτάτε για αλλαγή τροφοδοτικού!
Εγώ έχω το H500i που ναι μεν το πήρε αλλά αναγκάστηκα και έβγαλα έξω τους μηχανικούς δίσκους καθώς τα καλώδια του HX1200(και υποθέτω όλης της σειράς) είναι αρκετά “χοντρά” και όχι εύκαμπτα, διαθέτουν πυκνωτές μέσα στα καλώδια που πάνε προς το 24pin της μητρικής και στα 8Pin προς την GPU. Πράγμα θετικό καθώς αν υπάρχει ξαφνική ζήτηση τάσης από την CPU ή την GPU ή και από τα 2 μαζί, οι πυκνωτές θα αναλάβουν να δώσουν αυτήν την έξτρα ενέργεια μέχρι να ανεβάσει “δύναμη” και το τροφοδοτικό! Αλλά όμως κάνανε το cable management πόνο σε ένα τόσο μικρό case…έχοντας όμως ένα τόσο δυνατό PSU αυτή την φορά έβαλα από 1 8pin από 3 διαφορετικά rails του τροφοδοτικού έτσι ώστε να μην ζορίζω το 1 rail για να δίνει τάση στα 2 από τα 3 8pin πάνω στην GPU. Αυτό όμως με έφερε σε πιο δύσκολη θέση στο μάζεμα των καλωδίων.

Ας δούμε για αρχή το Gears 5: έχω βάλει τα πάντα στο τέρμα και η ανάλυση που παίζω είναι 1440p

Εδώ βλέπουμε πως η GPU maxάρει στο 96,52%, πράγμα που πάει να πει ότι ο 3900x που έχω δεν μπορεί να την πάει στο 100% της, τουλάχιστον σε αυτόν εδώ τον τίτλο!

Shadow Of The Tomb Raider:

Για αρχή έτρεξα το benchmark με το RTX DLSS κλειστό και τα Average FPS ήταν 102.

Επόμενη δοκιμή το ίδιο το benchmark αλλά αυτή την φορά το RTX DLSS ήταν στο Quality και τα Average FPS στα 121 από τα 102!

Τρίτη και τελευταία δοκιμή με το RTX DLSS στο Ultra Performance και τα Average FPS ανέβηκαν στα 129!!!

Total War: Rome II – Emperor Edition

Το παιχνίδι είναι του 2013 και 32bit και γενικά πολύ κακό optimization.
Τα 2 benchmarks που έτρεξα είναι με τα πάντα στο τέρμα και πειραγμένο το config file για να βλέπει 4GB Vram από 3 που βλέπει Vanilla. Τώρα αν μπορεί μια 32bit Engine να κάνει χρήση πάνω από 3.2GB είναι άλλο θέμα!

1080p Windowed mode

1440p Full Screen

Total War: Attila

Και για τέλος AC Valhalla

Να πω ότι στο Valhalla ο Ryzen 9 3900x είχε από 20 ως 30% utilization μόνο και GPU 96-97%.

Και τέλος ας δούμε μερικές εικόνες από DxDiag

Η κάρτα φυσικά και υποστηρίζει τα πάντα από νεότερο Direct-X 12, δλδ Ultimate και έχει υποστήριξη και για το Direct Storage API όταν αυτό με το καλό μπει σε παιχνίδια.
Οι δοκιμές έγιναν με τον driver 511.23 και στο BIOS της μητρικής είχαν μπει όλες οι ρυθμίσεις για να έχει και το Resizable BAR ενεργό

Edit:16/2/2022 προσθήκη Cyberpuck 2077 με το 1.5 patch και driver 511.79 που βγήκε 14/2/2022.

Cyberpuck 2077

Οι δοκιμές γίνανε με το DLSS σε διάφορα settings και Ray Tracing ενεργό

και με FSR

Θόρυβος – Θερμοκρασία

Από το λίγο που έπαιξα σήμερα Red Dead Redemption 2 Online είχα ένα μικρό coil whining, με κλειστό το case και ήχο απο το παιχνίδι και πάλι το άκουγα. Τώρα μπορεί να είναι Stress από το PSU που έχω που δίνει 2 rails 6 PIN ενώ η GPU θέλει 3×8 PIN και να ζορίζεται λίγο με αυτό. Έπαιτε επανέλεγχος με το νέο τροφοδοτικό σε λίγες μέρες!

Θερμοκρασία, με τα πάντα στο τέρμα στο Red Dead Redemption 2 Online η κάρτα έφτασε τους 75c σαν ταβάνι και οι ανεμιστήρες ακούγονταν αρκετά έντονα.
Τέτοια επίπεδα θορύβου είχα και με την Asus ROG Strix RX480 8GB OC, μη έχωντας ο ίδιος επαφή με άλλες τέτοιες GPU ή πρόσβαση σε db μετρητή, υποθέτω ότι όλες οι δυνατές GPU πρέπει να έχουν παρεμφερή θερμοκρασία και φασαρία.

Edit: 20/1/2022

Παρέλαβα χθες το PSU και για αρχή φαίνεται να έχει υποχωρήσει το Coil Whining που είχα αλλά και η φασαρία που είχα από ανεμιστήρες έχει ελαττωθεί σε μεγάλο βαθμό, από ότι φαίνεται το Thermaltake Smart 750W που είχα πρέπει να έφτανε στα όρια του και έκανε σαν ένα mini jet! Από φασαρία λοιπόν τώρα μπορώ να πω ότι δεν την ακούω, τουλάχιστον όχι τόσο πολύ που να περνάει τον ήχο από τα παιχνίδια και να ενοχλεί.
Στο review του τροφοδοτικού θα σας αναλύσω και το γιατί πήγα σε 1200w και όχι σε κάτι πιο κάτω.

Τελικό συμπέρασμα!

Χωρίς και θέλω να το τονίσω αυτό, χωρίς να έχω κάνει benchmarks είτε συνθετικά είτε ingame engine benchmarks αλλά και με τι να την συγκρίνω; Με την 1660 ti; Είναι μέρα με νύχτα άλλη κλάση η μία άλλη η άλλη, δεν έχει νόημα τέτοιο VS!

Μετά από πολύ ανάλυση και κόπο για να μπει το νέο PSU στο NZXT H500i έτσι ώστε να έχω σωστά ρεύματα για το κτήνος αυτό,

Δίνω στην κάρτα 9.5/10

Είναι μια άριστη επιλογή για μένα, δεν παίρνει 10 γιατί υπάρχουν και πιο καλές κάρτες στην αγορά -για πιο δυνατά πορτοφόλια φυσικά-, για το coil whining, θα ήθελα επίσης να φωτίζει το RTX GeForce λογότυπο που έχει η κάρτα και τέλος για την τιμή της!
Η κάρτα γενικά αν έπαιζε <1800€ για τέτοια εποχή θα ήταν η καλύτερη επιλογή!

5 4 votes
Article Rating
Μονομάχος
Μονομάχοςhttps://e-arena.gr
Comfuzio is a gamer since very young age, ahead of his era and Hellenic society in general.He is also very funny and informative!

Latest articles

Diablo IV [PC] My review

JMCtech.gr και skroutz.gr

Epic-lancache-prefill

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related articles

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x