CORSAIR HX SERIES HX1200 1200W 80 PLUS PLATINUM – Review

Να σας παρουσιάσω το CORSAIR HX SERIES HX1200 1200W 80 PLUS PLATINUM που παρέλαβα χθες!

Μιλάμε για ένα τροφοδοτικό κτήνος!
Τώρα πολλοί θα με ρωτήσετε “μα καλά γιατί πήγες στα 1200w; Το έχεις στην κολώνα της ΔΕΗ επάνω;” και άλλα τέτοια κουλά. Και το λέω κουλό γιατί αυτό ακριβώς είναι!

Το PC θα πάρει από το τροφοδοτικό όσο ακριβώς χρειάζεται. Ούτε Παραπάνω, ούτε παρακάτω.

Το ότι το τροφοδοτικό είναι 1200w δεν σημαίνει αυτόματα ότι τόσο τραβάει/καίει/καταναλώνει.

Με την RTX 3080 ti που πρόσφατα απέκτησα να τραβάει 370w στο peak της, και πιστέψτε με δεν είναι τόσο δύσκολο να ταβανιάσει, και έχωντας Ryzen 9 3900x να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα με το gaming (compiling, capturing, streaming και άλλα), 2 HDD και 5 SSD είναι εύκολα αντιληπτό ότι υπήρχε ανάγκη για κάτι ποιοτικό που να έχει περιθώριο να αντέξει και άλλα πράγματα. Αλλά ακόμα και αν δεν βάλω ποτέ κάτι άλλο επάνω του και μείνω ως έχει είναι πιο καλά να έχεις κάτι που να περισσεύει και να μην είναι στο τέρμα του όλη την ώρα παρά να θες να έχεις και να μη μπορείς! Και η διαφορά ανάμεσα στα 1000w και στα 1200w ήταν 19,5€…ε εντάξει τώρα.

Επίσης το τροφοδοτικό αυτό την πιο πολύ ώρα είναι με τον ανεμιστήρα κλειστό μιας που δεν ζορίζεται!

Πάμε όμως να το δούμε και λίγο!

Έχει πληθώρα καλωδίων! Και πάνω σε αυτό να αναφέρω ότι τα 8pin καλώδια που πάνε στην ή στις GPU αλλά και το 24pin που πάει στην μητρική έχουν επάνω τους πυκνωτές!
Αυτό είναι κάτι τρομερά καλό καθώς όταν ανεβάζει απότομα την κατανάλωση ενέργειας η GPU ή η CPU ή ακόμα και τα 2 μαζί, θα αναλάβουν οι πυκνωτές να παρέχουν την διαφορά σε ενέργεια μέχρι να μπορέσει το τροφοδοτικό να παρέχει αυτό που ζητάνε οι συσκευές!

Ανοίγοντας λοιπόν το κουτί το οποίο ήταν και μέσα σε ζελατίνα αλλά δεν το έβγαλα φωτογραφία όταν την είχε ακόμα, θα βρούμε ένα άλλο κουτί επίσεις σφραγισμένο, έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει βάλει κανείς άλλος χέρι πριν από εμάς!

Το πρώτο πράγμα που είδα όταν άνοιξα το 2ο κουτί ήταν το Manual και η εγγύηση της Corsair. 10 χρόνια είναι αυτά που δίνει!
Το καλώδιο τροφοδοσίας από την πρίζα προς το τροφοδοτικό, κάποια δεματικά τα οποία καλό που τα έχει γιατί με τόσα πολλά καλώδια είναι ανάγκη!
Και φυσικά μια θήκη όπου μέσα ήταν όλα τα καλώδια που πάνε από το τροφοδοτικό προς τα εξαρτήματα του Η/Υ.

Ανεβάζω και μια φωτογραφία για να δείτε το μέγεθος του σε σύγκριση με το προηγούμενο μου PSU, το Thermaltake το είχα για χρόνια αλλά φαινόταν ότι δεν μπορούσε να τρέξει καλά με το σύστημα μου. Για αρχή όπως έγραψα και στο review για την GPU είχα αρκετή φασαρία όταν δοκίμασα να παίξω RDR2 Online (ή και σε άλλα games, μην σταθούμε στο RDR2). Είχα αποδόσει την αύξηση στον θόρυβο στην GPU καθώς είναι τεράστια και έχει 3 ανεμιστήρες. Τελικά άλλαξα και το τροφοδοτικό που είχα προγραματίσει από 10/1(θα σας πω και μια ιστορία για αυτό προς το τέλος) και μου ήρθε τελικά 19/1 και είδα ότι το σύστημα μου ακόμα και στους 75c δεν ακούγεται όπως και πριν! Οπότε το λογικό συμπέρασμα είναι ότι το TT 750W ταβάνιαζε και για να μην σκάσει τερμάτιζε τον ανεμιστήρα με συνέπεια αρκετή φασαρία.

Και μια άλλη οπτική των 2 PSU, το ΤΤ ναι μεν δίνει 2x8pin υποδοχές για την ή τις GPU αλλά το καλώδιο αν το δείτε είχε μόνο 6pin και τα άλλα 2 που κάναν την οκτάδα ήταν απλά κενά! Οπότε σίγουρα δεν κάλυπτε τα watts που ζητάνε οι GPU!

Σε γενικές γραμμές από χθες που το έχω είδα επιτέλους το PC μου να ξεδιπλώνει τις ικανότητες του στο μέγιστο, να πέφτουν τα επίπεδα θορύβου αλλά και φυσικά να χαλάει το cable managment που είχα!

Για μένα αυτό το τροφοδοτικό είναι 9/10 και τον 1 πόντο τον χάνει λόγο του μεγάλου όγκου! Αν ήταν κατά κάτι τι πιο μικρό θα ήταν ένα άνετο 10άρι!

 

Ακολουθεί έκθεση!!!

Να σας πω τώρα και μερικά λόγια για το πως έφτασε λοιπόν αυτό εδώ το PSU στα χέρια μου!
Για αρχή αυτό εδώ δεν είναι το τροφοδοτικό που είχα κλείσει μέσω του Skroutz.gr στης 10/1/2022. Εκείνο μάλλον ακόμα θα το έβλεπα να αχνοφαίνεται σαν τα κάδρα στο Κωνσταντίνου και Ελένης!
Για να πάμε λίγο τα πράγματα όμως από την αρχή!
Έχω αποφασίσει εδώ και καιρό για αλλαγή GPU και αφού έχω βάλει στην άκρη χρήματα για αυτό τον σκοπό μιας που η 1660 ti που έχω ακόμα δεν μου προσφέρει αυτό που θέλω.
Κάνω έρευνα αγοράς αλλά και σε διάφορα forum/κανάλια στο youtube όπου αναφέρουν μερικοί για τις RTX 40×0 θα θέλουμε και άλλα τροφοδοτικά με άλλα βύσματα για τις GPU κτλ. Συνήθως για να γίνει αυτό το τόσο δραστικό θα μιλάμε για μια αλλαγή που θα πειράζει τα πάντα. Τα πάντα όμως. Επί του θέματος όμως δεν μπόρεσα να βρω κάτι χειροπιαστό αλλά ούτε και να περιμένω ως το φθηνόπορο όπου θα παρουσιαστούν και ΘΑ βγουν στην αγορά και ΑΝ θα υπάρχουν σε στοκ κτλ. Εδώ για την 3080 που κοιτούσα μου πήρε 1,5 χρόνο τελικά για να πάρω τελικά την 3080 ti (έλεος ρε nvidia δεν μπορούσες να την κάνεις 16gb;!!!) οπότε αποφασίζω ότι δεν θα περιμένω τόσο πολύ καιρό και ούτε θα ακολουθήσω σε αλλαγές στο υπόλοιπο του PC μου.
Πάνω σε αυτό το σκεπτικό μπαίνω στο Skroutz 10/1/2022 και βλέπω το παρόν τροφοδοτικό, ετοιμοπαράδοτο με 1-3 μέρες παράδοση! Σούπερ λέω! Ας το πάρω! Και το αγοράζω. Πληρώνω κτλ και όλα καλά. Την επόμενη το πρωί μου σκάει mail για το επόμενο στάδιο της παραγγελίας όπου μου λένε ότι αναμένεται παραλαβή και θα γίνει η αποστολή 18/1/2022!!! Ετοιμοπαράδοτο είπαμε ε; 1-3 μέρες για παράδοση είπαμε ε; ΝΑΑΑΑΑΑΑ. Φυσικά και η κατάσταση είχε αλλάξει στο κατάστημα ότι θέλει 4-10 μέρες για παραλαβή και 1-3 μέρες για παράδοση. Δεν ήταν όμως έτσι όταν το είδα.
Οκ λέω λοιπόν στην αρχή όταν είδα το mail καθώς δεν είχα ακόμα την GPU αλλά και ούτε φαινόταν κάτι στον ορίζοντα, οπότε λέω ας έρθει λοιπόν με το καλό όταν έρθει.

Περνάνε όμως μερικές μέρες και βρήκα την 3090 για αρχή και μετά την 3080 ti που τελικά αγόρασα (στο link μπορείτε να δείτε την ιστορία της 3080 ti) και την παρέλαβα 14/1/2022! Μέρες πριν παραλάβω τελικά το τροφοδοτικό!

Εντάξει λέω μέσα μου, όσο πάει το 750w, δεν θα κάνω και τίποτα τρελό για να μην τα πάρω όλα στο χέρι μετά!
Φτάνει λοιπόν η Τρίτη 18/1/2022 και η ώρα 14 και κάτι και η κατάσταση στο Skroutz δεν έχει αλλάξει. Για όσους δεν κατάλαβαν, αν δεν έχει φύγει από το πρωί, δεν θα φύγει καθόλου. Οπότε και στέλνω email στο Skroutz, πιο πολύ για να εκφράσω παράπονο για το ότι άλλαξε η παραγγελία χωρίς να προσφέρουν εναλλακτική, εγώ πήγα για προϊόν ετοιμοπαράδοτο σε 1-3 μέρες και όχι για κάτι δεν υπήρχε σε στοκ και ήταν αγορά μέσω skroutz, έπρεπε το skroutz να μπει μπροστά και να κάνει ότι πρέπει να κάνει. Μου απαντάει λοιπόν μια κοπέλα τα κλασικά τυποποιημένα. Ξέρω από αυτά γιατί 1,5 χρόνο δούλευα στην Vodafone, κάπου-κάπου πρέπει να βάζεις και κασσέττα. Anyway μου αναφέρει ότι η παραγγελία έχει πάρει τον τάδε αριθμό στην Speedex και το PSU είναι να φύγει από το κατάστημα, ας το ονομάσω δεν έχω να χάσω και κάτι, JMCtech, 18/1/2022 ως τις 18:00 με πιθανή παράδοση Δευτέρα 24/1/2022!!! Πως τα λες έτσι αυτά κοπέλα μου;
Sorry τώρα, αλλά το βλέπετε φυσιολογικό εσείς αυτό; Μόνο σε μένα έκατσε τόσο άσχημα;

Καλά λέω και εγώ και ας ξέρω ότι οι αποστολές γίνονται το πρωί και αφού δεν έγινε ως τις 14:00 βαριά, ε δεν θα γίνει την μέρα αυτή καθόλου.
Με τα πολλά περνάει η ώρα και πάει 19:30 όπου φυσικά το νούμερο στην Speedex εξακολουθεί να μην υπάρχει και η κατάσταση στο skroutz ίδια. Ακριβώς όπως ήταν 11/1/2022 (την επόμενη μέρα της παραγγελίας).
Μιλάω με φίλους και γνωστούς, ακόμα και σε γνωστό μου μέσα στο skroutz και βρήκα το τροφοδοτικό που έχω στα χέρια μου από χθες, κατά κάτι λίγα πιο πάνω στο e-shop.gr! 19:35 ακύρωσα την παραγγελία στο Skroutz και 19:37 είχα δώσει νέα στο e-shop. Παρέλαβα από το πιο κοντινό τους κατάστημα (Ελληνικό στην δικά μου περίπτωση) 19/1/2022 14:00.

Καλό το skroutz δεν λέω αλλά εγώ κάηκα από αυτό. Θα μπορούσα να το είχα πάρει από αλλού, στα ίδια λεφτά ή με μικρή διαφορά και να είχα παραλάβει μέρες πριν.
Ίσως αν δεν είχα παραλάβει την GPU 14/1/2022 να το έβλεπα αλλιώς το πράγμα, όχι ότι θα ήμουν χαρούμενος με κάτι τέτοιο αλλά δεν θα με έκαιγε.
Αν όντως έβλεπα αριθμό αποστολής στην Speedex ίσως να μην έριχνα άκυρο και απλά να το περίμενα μερικές μέρες, φυσικά όμως θα έπεφτε κακή αξιολόγιση ΑΝ το τροφοδοτικό μου ερχόταν Δευτέρα 24/1/2022!!! Απαράδεκτο από κάθε άποψη να φύγει κάτι Τρίτη με 1-3 μέρες παράδοση και να πάει την επόμενη βδομάδα Δευτέρα. Δεν υπάρχει κάτι να πω παραπάνω επί αυτού.

Τέλος καλό λοιπόν όλα καλά. JMCtech δεν σας ήξερα πιο πριν, δεν ξέρω αν έχετε μερίδιο ευθύνης εσείς ή το skroutz ή και οι 2. Ξέρω ότι εγώ δεν είχα ευθύνη αλλά εγώ την πλήρωσα. Εσείς βλέπω το πήγατε από 246,28 € στα 280,47 λογικό να μην θέλετε να πουλήσετε κάτι πιο χαμηλά αφού μπορείτε να βγάλετε παραπάνω. Ξέρω όμως ότι αν θελήσω κάτι άλλο και βγει το κατάστημα σας, ακόμα και αν το έχετε μόνο εσείς, εγώ θα το πάρω από αλλού και ας δώσω και τα διπλά -που λέει ο λόγος!- 

Edit 25/1/2022

Και η ταλαιπωρία από το Skroutz συνεχίζεται! Από 18/1/2022 που έριξα άκυρο, είχα ενημερωθεί ότι “Μόλις ολοκληρωθεί η αποδέσμευση των χρημάτων, η οποία έχει οριστεί προς ολοκλήρωση στις 21/01/2022” θα μου έστελναν ένα email με την επιστροφή των χρημάτων, βλέπετε τα χρήματα τα πήραν άμεσα, δεν περίμεναν για πλανητική συζυγία, ανάδρομο Ερμή(ή ότι άλλη ανυπόστατη παπαριά πιστεύει ο κόσμος). Να τα επιστρέψουν όμως είναι άλλη ιστορία. Χθες λοιπόν ήρθα ξανά σε επικοινωνία με το Skroutz όπου το αίτημα μου από το πρωί που το έστειλα και μου απάντησαν το βράδυ 22:44(!!!) το ίδιο πράγμα,
“Θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή των XXX,XX € στην κάρτα σου.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα σου αποσταλεί το αποδεικτικό της συναλλαγής από το συνεργαζόμενο ίδρυμα πληρωμών, μέσω email με τίτλο “Αποδεικτικό επιστροφής από SKROUTZ” από τη διεύθυνση [email protected]. Τα χρήματα ενδέχεται να εμφανιστούν στον λογαριασμό σου μετά από μερικές ημέρες.”

Το ίδιο ακριβώς πράγμα που μου λένε από 18/1/2022. Αλλά e-mail από το [email protected] δεν βλέπω. Μου φαίνεται θα μιλήσω με την τράπεζα μου και θα κάνω και μια καταγγελία στον συνήγορο του καταναλωτή και θα ισιώσουν λίγο!

5 2 votes
Article Rating
Μονομάχος
Μονομάχοςhttps://e-arena.gr
Comfuzio is a gamer since very young age, ahead of his era and Hellenic society in general.He is also very funny and informative!

Latest articles

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Related articles

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x